Här är en samling med böcker som vi tycker är bra fakta- och/eller populärvetenskapliga böcker samt en och annan bra roman, som handlar om spioneri/kontraspionage.

Du kan klicka på titeln så får du en bild på bokens omslag samt en kort beskrivning om handlingen.

 

Svenska böcker:

De ska ju ändå dö - Gunnar Ekberg

Skriven av vår vän, Gunnar Ekberg som arbetade som "under cover" agent för den svenska underrättelsetjänsten mellan början på 1960-talet till 1973. Starkt personligt berättad av en verklighetens "James Bond".

 

Spioner och Spioner som spionerar på spioner - Tore Forsberg

Tore Forsberg arbetade som spionjägare inom det svenska kontraspionaget för SÄPO i över 30 år och berättar om många "glömda" spionhistorier.

 

Illegalister - Boris Grigorjev

Boris Grigorjev var överste i ryska KGB och hade bl.a. hand om KGB's spioner i Sverige. I boken berättar han personligt om KGB's världsomspännande arbete.

 

Spioner emellan - Tore Forsberg/Boris Grigorjev

Skriven som ett samarbetsprojekt mellan spionjägaren Tore Forsberg och den ryska KGB översten Boris Grigorjev. Här återfinns kända och okända historier från bådas synvinkel samt unik information den strandade ubåten U-137.

 

Inte bara STASI - Birgitta Almgren

Birgitta Almgren presenterar ett unikt forskningsmaterial om STASI 's arbete i Sverige under kalla kriget

 

Inte bara Spioner - Birgitta Almgren

Birgitta Almgren fick genom ett unikt beslut i Regeringsrätten tillgång till SÄPOs arkiv och berättar i boken om 53 "STASI-svenskar" och hur STASI infiltrerade i Sverige under kalla kriget.

 

Operation Norrsken - Christoph Andersson

Boken handlar om fram till nu okända STASI operationer i Sverige under 70- och 80-talet.

 

Haveriet - Ulf Eneroth

Ulf Eneroth preenterar i boken ett omfattande forskningsarbete om en händelse 1960 där 7 civila dog av ett herrelöst Lansenflygplan i Vikbo utanför Köping. Vi får också känna en period i Sveriges historia där människors liv hade ett lågt värde och prioriteringen låg att ha plan i luften, oavsett kostnaden.

 

Sekreterarklubben - Jan Bergman

Historien om "Svalorna", kvinnorna som arbetade för den militära svenska underrättelsetjänsten, kallad C-byrån. De arbetade som kurirer, infiltratörer, informatörer och "eskortflickor", många gånger med livet som insats. Författaren kan berätta en unik historia då hans egen mor var en av dem.

 

DC-3:an - Christer Lokind

Boken som tillkom efter att man hittat det nedskjutna svenska signalspaningsplanet av typ Boeing C-47/DC-3 som sköts ned av det sovjetiska flygvapnet den 13 juni 1952 och låg på Östersjöns botten fram till den bärgades mars 2004.

 

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren