LA Confidential (1997 och 2003)

"LA Confidential"

 

Finns i två versioner med exakt samma historia. I detta fall handlar det mera om vilka skådespelare men föredrar i rollerna än vad som skiljer i historieberättandet.

 

I 1997 versioner spelar Kevin Spacey och Russel Crow och i 2003-versioner spelar Kiefer Sutherland och David Conrad.

 

1950-talets Los Angeles med en omfattande korruption inom både poliskår och politiker utgör bakgrunden för denna intrikata film med en touch av "film-noir" stämning.

 

Tre mycket olika poliser är alla ute efter sanningen, var och en med sin egen stil.

Bud White (spelad av Russel Crow - 1997 och Josh Hopkins - 2003) är polisen som alltid försöker göra allt "by the book" vilket ofta irriterar en del kollegor.

 

Ed Exley (spelad av Guy Pearce - 1997 och David Conrad -  2003) är "guldpojken" i poliskåren, villig att göra nästan vad som helst för att komma steget före, til och med bryta regler för att söka rättvisa. Hans största problem är hans brist på självkontroll varför han lätt tar till våld för att nå sina mål.

 

Jack Vincennes (spelad av Kevin Specey - 1997 och Kiefer Sutherland - 2003) är alltid ute efter kändisskap och möjligheten till att tjäna en extra hacka enda tills hans samvete tvingar honom att slå följe med Exley och White på en väg utan återvändo för att hitta sanningen bakom den mörka värld som utgör Los Angeles kriminalitet och korruption.

 

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren