The Bourne Identity (2002)

 

Filmen "The Bourne Identity" är löst baserad på Robert Ludlum's novell med samma namn.

Här spelar Matt Damon en okänd man som hittas i flytande i medelhavet, skjuten och han tas för död. Men i samband med att man tar ut kulorna ur ryggen visar sig Jason Bourne vara utan minne om vem han är eller vad som hänt. Efter att ha blivit omhändertagen och vårdad tillbaka till hälsa, börjar han tillsammans med sin nyfunna vän Marie (Franka Potante), försöka ta reda på sin identitet.  sitt sökande upptäcker de att han inte bara har ett bankfack med mycket pengar, utan också vapen samt att han också är skicklig i asiatiska kampsporter. Detta är tur för av någon okänd anledning, är flera mycket störda över att han fortfarande lever och de anstränger sig det yttersta för att han inte ska så förbli. Nu börjar Jason och Marie åka från land till land för att både ta reda på vem han är och varför han jagas av flera lönnmördare. Frågan är, kommer hans skicklighet med vapen och omedvetna talanger samt kampsportskunskaper räcka till innan de hunnit avslöja sina jägare.

 

 

The Bourne Supremacy (2004)

 

Matt Damon trodde att attackerna skulle upphöra men efter två år verkar de vara på gång igen. Han och flickvännen Marie (Franka Potante) får återigen slåss för sina liv. Fördelen är att han har denna gång har ett hum om vem han är.

 

 

The Bourne Ultimatum (2007)

 

Matt Damon tvingas åter fram ur skuggorna av en Londonjournalist som försöker avslöja de hemliga operationerna som nästan kostat Bourne livet. När Bourne går med på att möta Simon Ross (Paddy Considine) upptäcker Bourne att "Firman" avlyssnar dem.

Bourne, som inte bara förlorat sin stora kärlek (Marie), tvingas nu återigen och denna gång, en gång för alla, ta sig ann "Firman" (CIA) bästa försök att terminera honom och därmed avslöja de mörka sidor som finns inom honom.

 

 

The Bourne Legacy - (2012)

Denna film utspelar vid samma tid som The Bourne Ultimatum men är en helt fristående historia. Här spelar Jeremy Renner, Aaron Cross, en annan agent inom organisationen. Genom Jasons avslöjanden bestämmer sig ledningen inom Firman och dess fristående operativa, för att sopa alla under mattan. Aaron lyckas överleva attentatet men  när deras uppdragsgivare upptäcker att han och hans läkare som också är inblandade, fortfarande lever, går jakten vidare över världen.

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren