Enemy of the State (1998)

"Enemy of the State"

 

Robert Dean (spelad av Will Smith) är en vanlig advokat som arbetar i Washington D.C som är på jakt efter en ledare vid namn Pintero.

 

Under tiden håller en politiker vid namn Thomas Raynolds  (spelad av Jon Voight) på att förhandla med kongressmannen Phillip Hammersley (spelad av Jason Robards) om ett system med övervakningssatelliter som identifiera folks ansikten.

Phillips vägrar "play ball" varvid Raynolds har honom dödad.

Mördaren fångas oväntat på band av ett automatiskt kamerasystem som filmar fågellivet vid sjön där mordet äger rum.

 

Bandet hamnar hos en ovetande Dean som nu blir inblandad i jakten på bandet. Raynolds NSA agenter bestämmer sig för att blanda sig i Dean's liv och krossa det och helt plötsligt befinner sig den välordnade Dean i ett ingenmansland, där det inte går att lita på någon. Hans liv faller ihop och han tvingas fly för sitt liv.

När allt ser som mest förtvivlat ut dyker den mystiske Brill (spelad av Gene Hackman) upp. Brill visar sig vara en säkerhetsexpert som visar på Deans svagheter.

 

Dean och Brill kommer underfund med vem som ligger bakom och bestämmer sig för att ge igen med nästan samma mynt.

Nu blir det helt plötsligt personligt för Raynolds som besämmer sig för att gå efter Dean oh Brill med allt han har, samtidigt som Dean och Brill formulerar en plan som förhoppningsvis både kan ge Dean hans liv tillbaka men också vända upp och ned på Raynolds tillvaro.

 

Frågan är vem tar vem?

 

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren