Mission: Impossible (1996)

 

"Mission: Impossible" var från början en TV-serie som gick i CBS mellan september 1966 till mars 1973 där varje avsnitt alltid hade två visuella komponenter som även har blivit kvar i filmerna.

Ethan Hunt (här spelad av Tom Cruse) får sitt uppdrag genom att lyssna på en dold bandspelare (som kan finnas dold i de mest udda saker) där sedan bandspelaren och "bandet" förstörs direkt efter att har lyssnat på den. Signaturmelodin och den visuella inledningen försätter sedan med att en "stubin" tänds där sedan förtexterna presenteras undertiden som stubinen brinner.

I denna första filmadaptering tvingas Ethan Hunt, medlem i IMF att inte bara jaga rätt på sin chefs och hans hustrus mördare utan även leta reda på och samla bevisen mot den eller de som har satt dit honom.

 

 

M:i-2 (Mission: Impossible II, 2000)

 

Ethan Hunt får tillsammans med sitt IFM-team i uppdrag att hämta och förstöra ett livsfarligt virus, "Chimera". Självklart går saker fel och det visar sig att en fd. IFM-agent har inte bara utvecklat storhetsvansinne och därför ta över världen, har har till sin hjälp det enda vaccinet mot "Chimera", kallat "Belleophon" . Genom att äga båda kan denna terrorist och hans gelikar tvinga världen på knä. Ethan måste därför hitta "Chimera" innan "the bad guys" gör det men har får dessutom ett högst personligt skäl till att dessutom få tag i "Chimera" då hans kärlek har smittats av "Chimera" och hennes tid rinner ut snabbt.

 

 

M:i-3 (Mission: Impossible III, 2000)

 

Ethan Hunt vill börja leva ett normalt liv och gifta sig med sin Julia varför han bestämmer sig för att sluta med fältarbetet och i stället träna fältagenter. Hans senaste elev blir dock kidnappad och i samband med fritagandet från en sadistisk vapenhandlare, mördas hon via fjärrkontroll. Ehtan och hans gäng går de efter vapenhandlaren men när de anländer till USA med sin fånge, fritas han och Ethan's Julia kidnappas i stället. Nu är jakten i full gång...

 

 

M:i-4 Ghost Protocol (2011)

 

Ethan och hans IMF-agenter försöker stoppas bombningen av Kreml. När detta misslyckas stänger man ned IMF men i samband med att han skall transporteras hem, angrips bilen han färdas i och hans chef och vän dödas. IMF finns inte längre  utan Ethan och hans kompisar får använda sina bästa förmågor för att inte bara gripas den skyldige utan dessutom rentvå deras namn. Jakten går som vanligt över hela världen men i denna film klättrar Tom Cruse bokstavligen på utsidan av världens högsta byggnad Burg Khalifa, ca 400 meter över marken. Frågan är, ska Ethan och hans vänner lyckas stoppa den kärnvapenmissil som har avfyrats mot USA?

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren