The Manchurian Candidate (2004)

"The Manchurian Candidate"

 

Richard Condon har skrivit novellen om en son till en hög politiker som kidnappas och hjärntvättas till att begå mord. Denna version är dock förlagd till händelser under Gulfkriget.

 

Furir Raymond Shaw (spelad av Liev Schreiber) pluton hamnar i ett bakhåll under första Gulfkriget. Shaw lyckas rädda sina medlemmar i sin pluton. Det är bara hans Kapten, Ben Marco (spelad av Denzel Washington) som blir medvetslös under anfallet. För visat mod, får Shaw en "Medal of Honor"

 

Väl hemma bestämmer sig Shaw att dra nytta av incidenten under Gulfkriget politiskt och väljer att kandidera till Vice-presidentposten.

 

Marco däremot plågas av mardrömmar om vad som hände, ... eller inte hände i Kuwait...

 

Marko fortsätter sin militära karriär, samtidigt som han också fortsätter sin undersökning av de återkommande mardrömmarna.

När Marco, som nu blivit Major, lyckas skala av lager efter lager av spridda och motstridiga minnen av incidenten, börjar historien till slut rullas upp, ända till den nivå då han till och med börjar ifrågasätta om historien ens har hänt.

 

Är det möjligt att hela plutonen tillfångatogs  och hjärntvättades till att tro att Shaw var en hjälte som en del i en plan att ta över Vita Huset?

 

Vart efter att Marco börjar närma sig sanningen, är det flera personer vid "Manchurian Global corp." som verkar vara mycket oroade av Marcos undersökning  och desperata nog att ta till vilka medel som helst för att stoppa undersökning...

 

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren