Jakten på Röd Oktober (1990)

"The Hunt for Red October"

 

Denna klassiker tillhör kategorin "måste se" för den som är intresserad av spioneri och kalla krigsfilmer. Filmen spelades in under 1984, innan muren föll. Boken, som filmen är baserad på, skrevs av Tom Clancy's och utkom 1984.

 

Året är 1984, den Sovjetiska U-båtskaptenen, Litauiskfödde Marko Ramius, mästerligt spelad av Sean Connery, ska ta sovjetsflottans nya stolthet, atomubåten "Röd Oktober" ut på övning.

Under övning vänder Ramius sin fullt kärnvapenbestyckade atomubåt och styr raka vägen mot USA.

Frågan är, är han på väg att starta ett nytt kärnvapenkrig eller försöker han hoppas av?

Ingen vet men inget av alternativen är acceptabla för det sovjetiska ubåtskommnadot. Han måste stoppas till varje pris. Frågan för USA är inte lika självklar, antingen sänker de en atomubåt för att inte bli beskjutna men samtidigt är ett avhopp värt så mycket mer än en skicklig ubåtskapten, man kan därmed också lägga vantarna på den absolut senaste Sovjetiska atomubåtsteknologi.

CIA-agenten Jack Ryan (spelad av Alec Baldwin) misstänker att Ramius vill hoppa av medan den amerikanske ubåtskaptenen Bart Mancuso (spelad av Scott Glenn) inte är lika sugen på att ta chansen. Dessutom har han Pentagon i ryggen som heller inte är lika benägna att utan bevis anta att Remius vill hoppas av. Det blir en kamp mellan dels den sovjetiska flottan som jagar Röd Oktober för att sänka den och  Jack Ryan som är övertygad om att Ramius vill hoppa av.

Men Pentagon och Bart Mancuso är nästan lika säkra på att han vill starta kärnvapenkrig. Det blir inte enklare av att Kreml också varnar USA för Ramius avsikter...

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren