Dödlig Fälla (1997)

"The Assignment"

 

 

1986, i hans civila kläder under tiden som han har permission i Jerusalem, blir Överstelöjtnant Annibal Ramirez (Aidan Quinn)  i den amerikanska flottan fångad och förhörd av den fruktade israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

De misstänker att han inte alls är den han påstår utan i stället den mest fruktade terroristen i världen, Schakalen Carlos (också spelad av Aidan Quinn) på grund eras likhet.

 

Kort därefter kommer Henry Fields (Donald Sutherland), under sitt alias Jack Shaw som är tillförordnad chef för CIA i Paris, som har haft som huvudsakligt arbete de sista 10 åren att till spåra upp och bli av med Carlos till vilket pris som helst.

 

Efter att ha befriat Ramirez, ber han honom ingå i en genomsam hemlig operation mellan CIA och Mossad med mål att stoppa Carlos terroristaktiviteter vars slutgiltiga mål är att antingen fånga eller döda Carlos.

 

Tanken är att Ramirez ska föreställa Carlos och samtidigt skämma ut honom. Därmed skulle Carlos nuvarande stöd från KGB dra sig undan och lämna Carlos helt utan backup.

Med ingenstans att ta vägen och ingenstans att gömma sig tror man att man äntligen kan få tag på Carlos.

 

Efter att ha tagit en kort funderare på upplägget går Ramirez med på att ingå i operationen...

 

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren