Avlyssningen (1974)

"The Conversation"

 

 

Harry Caul (spelad av Gene Hackman) är en djupt troende katolik och jazzälskare som spelar sin saxofon medans han lyssnar på sina jazz-skivor.

 

Harry arbetar som avlyssningsexpert och har sin egen lilla avlyssningsverksamhet.

Han är ansedd som en av de bästa i branschen, en som konstruerar och bygger sin egen avlyssningsutrustning.

 

Han är mycket privat och en ensling, både i sin yrkesroll som i sitt privatliv, något som irriterar hans affärskompanjon, Stan (spelad av John Cazale) som ofta känner sig utestängd med vad som händer i deras arbete.

 

Harry's integritet, som också inkluderar att inte släppa in någon i hans lägenhet och att han alltid ringer sina kunder och klienter från en telefonautomat, är delvis ett sätt att kontrollera vad som händer runt omkring honom.

 

Harry's och Stans senast jobb, som är svårt, är att spela in ett samtal mellan ett ungt manligt/kvinnligt par som möts på ett trångt och bullrigt "Union Square". Arrangemanget med hans klient, som hans endast känner under namnet kallas "the director" (spelad av Robert Duvall), är att förse honom med en ljudinspelning som innehåller deras samtal.

 

Under tiden blir Harry varse att det finns en plan att mörda paret vilket skapar ett stort moraliskt dilemma för den djupt troende katoliken Harry, ska han på något sätt varna paret eller ej...

 

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren