Spionen som kom in från kylan (1965)

"The Spy Who Came in from the Cold"

 

Filmen baserad på John Le Carrés roman med samma titel. Detta är en riktigt klassisk spionfilm med klar "måste se"-status från den kyligaste delen av det kalla kriget, givetvis i svart-vitt.

 

Alec Leamas (spelad av Richard Burton), en brittisk agent på den Brittiska underrättelsetjänsten MI6, sänds till Östtyskland med uppdraget att "hoppas av" för att MI6 därigenom ska få in en sk. "Agent in Place", alltså fungera som dubbelspion vars främsta uppdrag kommer att vara att sprida desinformation.

 

Men detta är ett farligt spel, på mera sätt än ett och ju mer tiden lider, desto mer upplever Leamas att hans överordnade på MI6 endast ser honom som en kugge i ett stort maskineri.

 

Han kämpar med både sin moral och lojalitet och gör allt för att försöka behålla sin mänsklighet, vilket blir mer och mer fokusen på historien.

 

Just "Agents in Place" och "Illigalister" (alltså agenter/spioner som lever en uppdiktad historia med falsk identitet) är det vanligt att de  drabbas av samvetskval (tack vare att de hela tiden måste leva sin lögn) och då lätt förlorar sig i sprit eller droger. Paranoia som ofta slutar i självmord eller avslöjande pga fylle/drogsnack är väldigt vanligt hos dessa personer.

 

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren