Här är en lista med 54 av våra favoritfilmer om spioneri/kontraspionage, etc. Listan har ingen inbördes ordning och uppkommit minnet varför vi säkert har missat flera bra filmer inom temat. Vidare så kan vi ha tagit med filmer som ni inte tycker platsar men så är det alltid med en lista.

Om ni själva har något förslag så kan ni använda kontaktformuläret ovan eller helt enkelt klicka på denna KONTAKT-länk. Klicka på den blå titeln så länkas du till en kortare beskrivning om filmen.

 

James Bond - de olika filmerna (1962-2015)

Självskrivna klassiker även om de nyare filmerna har förlorat mycket av sin "glimt i ögat". I stället har de blivit mera våldsamma, actionbetonade och Dennis Craig spelar en mera "farlig" 007.

 

Jason Bourne - de olika filmerna (2002-2012)

Robert Ludlum's noveller om Jason Bourne. Totalt har det gjorts fyra filmer och alla är bra på olika sätt. I de tre första filmerna spelade Matt Damon huvudrollen men efter tredje filmen tog Jeremy Renner över.

 

Mission: Impossible - de olika filmerna 1996-2014

Dessa filmer är lite ojämna. T.ex. den senaste filmen (Ghost Protocol) är i vårt tycke bättre än de två föregående men som sagt, smaken är olika.

 

Jakten på Röd Oktober - 1990

En riktig klassiker som tillhör "måste se" listan. I filmatiseringen av Tom Clancy's roman med samma namn möts två filmikoner i denna klassiska thriller, Alec Baldwin och Sean Connery. De står på olika sidor i en dödlig jakt där den Sovjetiska flottans stolthet atomubåten "Röd Oktober" spelar en central roll. Filmen är gjord under slutet på kalla kriget vilket också märks i stämning.

 

Påtaglig fara - 1994

Ytterligare en Tom Clancy-bok som blivit film med CIA-analytikern "Jack Ryan", denna gång spelad av ingen mindre än "Han Solo" och "Indiana Jones", Harrison Ford. Kanske inte en äkta spionrulle utan där det handlar om Colombiansk knarkmaffia. Dock mycket bra film som vi tycker platsa på listan.

 

Tinker Taylor Soldier Spy - 2011

En bättre version (i vårt tycke) av filmen med samma namn från 1979. Vår egen Tomas Alfredsson har registretat fantastiska skådespelare; Gary Oldman, John Hurt, Benedict Cumberbatch, m.fl. i denna kalla kriget thriller av bästa märke. En blivande klassiker som lugnt och metodiskt bygger upp spänningen.

 

Secrets of State - 2009

En film om den unga språkstudenten som tränats av den franska D.G.S.E. till den perfekta lönnmördaren och småbrottslingen Pierre som värvats av extremister i fängelset. Nedräkningen har börjat till det största terrordådet i Europas historia.

 

Female Agents - 2008

En ovanlig film som för första gången berättar om fem kvinnliga agenter som tränas av den brittiska underrättelsetjänsten för ett enda kritiskt uppdrag. Misslyckas de kommer landstigningen i Normandie att inte bara bli ett blodbad utan också troligen misslyckas. Deras bragd var länge okänd och det var först efter kriget som gruppens ledare Louise, fick franska krigskorset och blev riddare av franska hederslegionen.

 

Vinnare och Förlorare - 1982

Av John Le Carrés roman med samma namn gjorde Brittiska BBC det de kan bäst, en spännande TV-thriller i 3 delar. George Smiley (spelad av Alec Guinness) får jaga (eller blir jagad) av ryska mästerspionen och Smiley's gamla antagonist Karla.

 

The International - 2009

Naomi Watts och Clive Owen spelar en New York-åklagare respektive en Interpolagent som jagar höga finansinstitut som både lurar länder och stöttar terror och krig. Dessa organisationer drar sig definitivt inte för något, inte ens mord.

 

Ryska Huset - 1987

Ytterligare en klassisk Le Carré novell som blivit film. Här med Sean Connery som spelar en brittisk bokförläggare som finner att han oväntat blivit ett verktyg för den brittiska underrättelsetjänsten att undersöka ryska författare och vetenskapsmän.

 

Motståndets Tid - 2011

Västtyskland på tidigt 1960-tal, två tvillingsjälar slår sig tillsammans med en vänsterförfattare och vill utmana etablissemanget. Tillsammans blir dessa händelser inledningen till en av Europas mest fruktade terrororganisationer, Bader-Meinhofs Röda Arme.

 

Valkyria - 2008

Filmen berättar om attentat mot Adolf Hitler under andra världskriget.

 

En perfekt Spion - 1987

Ytterligare en John Le Carré roman som blivit film. Historien om Magnus Pyn från tidiga barndom till slutet på hans karriär i medelåldern.

 

Archangel - 2005

Fyra dagar i Fluke Kelsos i början på 2000-talet, en före detta Oxfordhistoriker, som är i Moskva för att delta i en konferens . som handlar om de nyligen öppnade sovjetarkiven. En kväll får Kelso besök från en NKVD-agent som påstår sig känna till var Stalins personliga dagboksanteckningar finns.

 

Schakalen - 1973

Filmen som är baserad på boken med samma namn (skriven av Frederick Forsyth) som i sin tur baserat den på en verklig historia. Vi pratar om en period i början på 1960-talet när överlevande från den nyligen nedlagda främlingslegionen har gjort upprepande försök att mörda den franska presidenten deGaulle. Därför har man ingen annan utväg än att anlita den bästa lönnmördaren av alla, Schakalen!

 

Spionen som kom in från kylan - 1965

En klassiker som definitivt platsar här. En film baserad på en Le Carré roman med samma titel. Också en "måste se" film, om inte annat så för allmänbildningen.

 

Argo - 2012

Filmen är baserad på CIA-agenten Tony Mendez bok "Master of Disguise". Historien om hur man försöker rädda delar av personalen på amerikanska ambassaden som kidnappades vid revolutionen 1979 i Iran.

 

LA Confidential - 1997 eller 2003

Finns i två versioner (lite efter tycke och smak) som är förlagd till 1950-talet och handlar om en korrupt poliskår. I 1997 versioner spelar Kevin Spacey och Russel Crow och i 2003-versioner spelar Kiefer Sutherland och David Conrad.

 

The Imitation Game - 2015

Ny film från i 2014, förlagd till andra världskrigets England där Benedict Cumberbatch spelar mattegeniet   Alan Turing. En av de bästa filmerna om tidsepoken. Det finns versioner från 2008 med Jim Kenney men det ligger inte alls i samma nivå som den nyare versionen.

 

Kingsmen: The Secret Service - 2015

En actionspäckad men ändå finurlig och bra berättad film om en topphemliga spionorganisationen "The Kingsmen". Har man inet sett den och gillar action med överdriven blodsspillan (lite á la Tarantino) är detta en mycket underhållande film.

 

Den innersta kretsen - 2006

En osannolik kombination av Robert de Niro (som också regisserat), Matt Damon, Angelina Jolie och Alec Baldwin om de tidiga åren för CIA och dess bildande. Trots den annorlunda skådespelaruppsättningen så spelar alla sina roller väl vilket gör filmen mycket sevärd.

 

True Lies - 1994

En spionkomedi med Arnold Schwarzenegger och Jamie Lee Curtis. Klart sevärd och ibland mycket underhållande.

 

Enemy of the State - 1998

Will Smith spelar advokaten Robert Dean som hamnar i NSA hårkors efter att ha fått viktig information utan att veta om det. Helt plötsligt börjar hans värld rasa samman men till sin hjälp dyker den mystiske Brill upp som spelas av Gene Hackman.

 

Falken och snömannen - 1985

Den sanna historien om Christopher Boyce vars far Pat Hingle fixar ett arbete åt honom vid CIA, Men hans arbete vid CIA gör att han förlorar alla sina illusioner om USA vilket leder till att han börjar använda sin gamle drogberoende vän som mellanhand med KGB...

 

Pang! Pang! Du är död - 1985

En riktiga klassiker om några skolungdom som åker med sina föräldrar till Paris på semester. Resan blir helt annorlunda då Jonathan träffar den sexiga Sasha som till på köpet verkar vara intresserad av honom, trots åldersskillnaden, men skenet brukar bedra...

 

Om blickar kunde döda - 1991

Påminner lite om Pang! Pang! men här är det i stället en gymnasieklass med franskstuderande som åker till Paris och dras in i maktkampen mellan öst och väst, mellan den diktatoriske ärkeskurken Steranko och bl.a. MI6.

 

En kille i rött - 1985

En ung Tom Hanks väljs slumpmässigt ut av CIA för att deras agenter ska tränas. Saker blir dock inte alltid som man tänkt sig...

 

Hjärntvättad - 1962

Richard Condon har skrivit novellen om en son till en hög politiker som kidnappas och hjärntvättas till att begå mord. Denna version är istället förlagd till Koreakriget och Frank Sinatra spelar en krigsfånge som hjärntvättas till en politisk lönnmördare.

 

The Manchurian Candidate - 2004

Samma film som ovan men i modernare tappning. Denna version är förlagd till Gulfkriget och Denzel Washington spelar soldaten som kidnappas och hjärntvättas till motsvarande syften.

 

Maratonmannen - 1976

En ung Dustin Hoffman hamnar i trubbel i en internationell konspiration med Nazikrigsförbrytare, stulna diamanter och en CIA-agent som har hoppat av.

 

Kod Mercury - 1998

Bruce Willis bestämmer sig för att hjälpa en 9-årig autistisk pojke som NSA bestämt att döda.

 

Nätet - 1995

Sandra Bullock är inte direkt känd för sina karaktärsroller men här spelar hon riktigt bra. En intressant film (och tidsdokument) om vad man trodde var tekniskt möjligt för NSA och CIA för 20 års sedan.

 

Nikita - 1990

En film som verkar spelas in med vissa mellanrum. Den senaste kom 2010 men har ej sett. Denna version spelas dock mästerligt av Anna Parillaud som tjejen från gatan som får en chans till ett annat liv, som agent och yrkesmördare.

 

Ingen Utväg - 1987

Kevin Costner och återigen Gene Hackman i denna politiska thriller om vad som händer när makten riskerar att förlora något.

 

Uppdraget - 2003

Al Pacino är som alltid briljant i denna thriller som lojalitet och dubbelmoral.

 

Helgonet - 1997

Klassisk TV-serie från 1960-talet med Roger Moore (som i sin tur innebar att han erbjöds rollen som James Bond 007) i huvudrollen. Denna filmatisering försöker (och lyckas lite grand) fånga humorn i originalet. I denna version spelar Val Kilmer "Helgonet" eller Simon Templar som han heter, eller? Med Helgonet vet man aldrig...

 

Spy Games - 2001

Bra spionberättelse där Robert Redford och Brad Pitt spelar huvudrollerna. Klart sevärd.

 

München - 2005

Baserat på den sanna historien om Black Septembers attentat och jakten på attentatsmännen.

 

Dödlig Fälla - 1997

Donald Sutherland och Aidan Quinn spelar två sidor av samma mynt, den ena är den fruktade Schakalen medan den andra försöker återta sin identitet och samtidigt avslöja honom.

 

Skräddaren i Panama - 2001

Från novellen av John Le Carré med samma titel kommer denna film där Pierce Brosnan, Geoffrey Rush och Jamie Lee Curtis har huvudrollerna.

 

Det fjärde protokollet - 1987

Bra film med Michael Caine och Pierce Brosnan, där fienden var tydligt och kom från öst.

 

End Game - 2006

Cuba Gooding Jr. spelar för ovanligheten skull en bra roll. Tillsammans med Angie Harmon och James Wood jagar man en presidentmördare.

 

Echelon Conspiracy - 2009

Vem styr vem och vem drar egentligen i trådarna. Denna film innehåller flera intressanta frågeställningar.

 

En spions historia - 1990 (TV Film)

TV-film om Ian Flemings tidiga liv.

 

I Spy - 2002

Actionkomedi med Eddie Murphy och Owen Wilson. Detta är verkligen "lätt" underhållning men håller trots skådespelarna en viss klass (även om den inte är alltför hög).

 

Fritt fall - 1994

En film om höga insatser, både i London och Swaziland, om svek och lögner och farliga snedsteg. Här är det Interpol som får stå för spioneriet...

 

The Osterman Weekend - 1983

En riktig klassiker, också en "måste se" film. Manus är hämtas från Robert Ludlums novell med samma namn. Rutger Hauer spelar huvudrollen och han gör det med bravur.

 

Enigma- 2001

Bygger på Robert Harris novell med samma namn och är fiktion kring kodknäckarna på  Bletchley Park i England. Som kuriositet kan nämnas att filmen producerats av ingen mindre än Mick Jagger (Rolling Stones).

 

Enhet 238 - 1994

Fransk film om 18-åringen som lämnar sina föräldrar i Paris, reser till Israel och blir Mossad-agent. Filmen handlar om både hans träning men även hans uppdrag...

 

Avlyssningen - 1974

Gene Hackman spelar i denna spännande film en djupt troende katolik och expert på avlyssning. När han får i uppdrag att avlyssna ett ungt par, upptäcker också att det finns planer på att mörda paret. Han ställs inför sitt livs svåraste dilemma, ska han bryta avtalet med sin klient och med sin sin yrkesetik, att bara avlyssna, aldrig lägga sig i eller ska han följa sin katolska tro och samvete att allt liv är heligt och varna paret, och själv riskera sitt liv???

 

Bethlehem - 2013

Intressant film från Israel om en Mossad agent och hans palestinska informatör och deras komplicerade förhållande.

 

Jagad av KGB - 1973

MI5 kidnappar en sovjetiskt vetenskapsman, eller hur var det nu??

 

Den tredje Mannen - 1949

Efterkrigstidens Wien, Orson Wells, Joseph Cotten och Alida Valli spelar i denna riktigt klassiska spionthriller, skriven av novellförfattaren Graham Greene. Filmen har blivit framröstad till en av världens bästa filmer genom tiderna och går i film noir stil. Filmens musikaliska tema, "The Third Man Theme" men som ofta felbenämns som "Harry Lime Theme" då en av huvudpersonerna heter Harry Lime. Musiken är unik då den tills idag (såvitt jag vet) är det enda filmmusik som endast framförs på Cittra.

 

© Copyright: Swedish Spy Museum / Johan Öhgren