SPIONVANDRING - VAD HÄNDE CATS FALCK?

Den 18 november 1984 försvinner journalisten Cats Falck och hennes väninna spårlöst efter ett restaurangbesök. Följ med på denna unika vandring som berättar om deras minst sagt bisarra spionhistoria

Trots en av svensk kriminalhistorias mest omfattande sökinsatser, förblir kvinnorna som uppslukade av jorden. Först drygt 6 månader senare, den 29 maj 1985, återfinns kvinnorna av militära mindykare från KA1 på annat uppdrag, i Lena Gräns upp och nedvända bil på botten av Norra Hammarbyhamnen, fastspända i bilens säkerhetsbälten.
Vad hade hänt? Hur hamnade de där? Vad låg bakom? 

Googlas ”Cats Falck” kommer tusentals inlägg, teorier och påståenden fram i resultatet; allt från polisens officiella olycksteori till att Östtyska STASI, dränkte dem med ”08-vatten”. Vad är sant, vad är nonsens, vad är vilseledning och vad är ”fake news”?

Efter över fem års forskning och tillgång till unika källor och arkiv som ingen annan haft tillgång till, kan vi avslöja sanningen om deras försvinnande i ett farligt Stockholm under Kalla Kriget där spioner, dubbelagenter och lönnmördare härjade. Ett Sverige och Stockholm där en ung svensk journalist fick betala det ultimata priset när hennes journalistiska arbete hotade mäktiga intressen. I samband med vandringen kommer vi också beröra Krigsmaterielinspektör Carl-Fredrik Algernon märkliga ”självmord” den 15 januari 1987 då dessa fall är hoplänkade

 

TIDSÅTGÅNG

Max 3 timmar men antal frågor och sällskapets storlek och intresse kan påverka tiden

 

BOKNING - KOSTNAD

Sedan förra säsong, hanterar Biletto våra bokningar.

För bokning och biljettilgång, gå till vår sida på Biletto genom att följa denna länk: Bokning av biljetter

Vandringen är inte barnanpassad då den handlar om mord och detaljer om morden samt bilder på bilen förevisas

För frågor kan ni ringa/messa 073-730 9499

 

MÖTESPLATS

Vandringen börjar där kvinnorna sist sågs, i hörnet Folkungagatan – Borgmästargatan och avslutas vid kajplatsen i Norra Hammarbyhamnen där de återfanns och tar ca. 2-3 timmar.
 

NOTERA!

Vi följer konsumentverkets riktlinjer avseende evenemang vilket innebär att återbetalning av erlagd bokningsavgift endast sker om evenemanget blir inställt. Vid sjukdom eller andra orsaker till att man missar evenemanget görs ingen återbetalning utan istället erbjuds möjlighet att delta på annat evenemang till samma eller lägre kostnad.

Däremot erbjuder Biletto en möjlighet till Avbeställningsförsäkring, ett tillägg du gör i kassan som medger att du kan få biljettavgiften tillbaka om du inte kan gå. I samband med bokningen, kontrollera "Vanliga frågor" och välj "Vad är avbeställningsförsäkring..." för ytterligare information.

Vi har utformat vår vandring i samförstånd med tjejernas anhöriga och nära vänner som också deltog på den första vandringen i juni 2020 varför åsikter om vandringens vara eller inte vara samt lämplighet, undanbedes.

 

PRIVATA GRUPPER

För privata grupper upp till 50 personer, kan vandringar bokas för en kostnad på 5000 kr. Vandringar kan även hållas på andra språk som t.ex. engelska, kinesiska (Mandarin), ryska och andra språk. Notera då att eventuell tolkkostnad tillkommer. För pris och information, mejla till johan@swedishspymuseum.se

 

DATUM

Sedan starten 2020 har vi haft 30 vandringar under juni, juli, augusti och september och närmare 300 gäster sedan starten.

Varannan söndag från den 26 maj till den 15  augusti 2024 med start klockan 14.00

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra