INTE BARA STASI -
Birgitta Almgren

Birgitta Almgren presenterar ett unikt forskningsmaterial om STASI 's arbete i Sverige under kalla kriget

BESKRIVNING:

Birgitta Almgren första bok i sin forskning om STASI och deras verksamhet i Sverige. Här presenteras hur deras sk. IM eller Informella Medarbetare, kom till Sverige som antingen illegalister, alltså spioner med en uppdiktad levnadshistoria eller i egenskap av sina respektive yrken. T.ex. som konduktörer på den Öst-Tyska statens järnväg, DR och Mitropa som är att jämföra med SJ's restaurangvagnar, som lastbilschaufförer eller som tavelförsäljare.

Intressant är att Almgren fått tillgång till unikt materail på SÄPO (Säkerhetspolisen) genom ett i svensk rättshistoria, unikt domslut. Almgren fått tillgång till de hemliga akterna men fick inte fotografera, skanna eller på annat sätt avbilda och var tvungen att villkorslöst, förstöra samtliga anteckningar kring hennes material efter att boken publicerats.

TIPSAs

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra