A WOMEN OF NO IMPORTANCE -
Sonia Purnell

I september 1941 kliver en ung amerikansk kvinna uppför trappan på ett hotell i Lyon, Vichy, Frankrike. Hennes tidningar säger att hon är journalist.

BESKRIVNING:

Virginia Hall träben är förklädd av en bestämd gång och en distraherande skönhet. Hon är där för att väcka motståndet mot tyskarna.

1942 var Virginia Hall Gestapos mest brådskande mål, efter att ha infiltrerat Vichy-befälet, tränat civila i gerillakrigföring och sprungit ut soldater från nazisternas fångläger. Den första kvinnan som gick undercover för brittiska SOE, hennes intelligens förändrade krigets gång - men hennes kamp var fortfarande inte över.

Det här är en spionhistoria utan dess like, som berättar historien om jaktolyckan som gjorde henne invalidiserad, diskrimineringen hon utkämpade och det hemliga livet som hjälpte henne att triumfera över chockerande motgångar.

Med sina kodnamn Marie och Diane, var en amerikan som arbetade med Storbritanniens hemliga Special Operations Executive (SOE) och American Office of Strategic Services (OSS) i Frankrike under andra världskriget. Målet för SOE och OSS var att bedriva spionage, sabotage och spaning i det ockuperade Europa mot axelmakterna, särskilt Nazityskland. SOE- och OSS-agenter i Frankrike allierade sig med motståndsgrupper och försåg dem med vapen och utrustning med fallskärm från England. Efter andra världskriget arbetade Hall för Special Activities Division på Central Intelligence Agency (CIA).

TIPSAs

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra