THE SPIES WHO NEVER WERE -
Hervie Haufler

Under andra världskriget hade ett helt spektrum av olika spioner och agenter. Flera var dessutom både dubbelagenter och vissa var till och med trippelagenter. Boken berättar historien om de okända som såg att arbeta för Hitler men i själva verket arbetade för de allierade

BESKRIVNING

Efter Frankrikes fall i mitten av 1940-talet stod Adolf Hitler inför ett brittiskt imperium som vägrade att förhandla om fred. Med totalt krig i antågande beordrade han Abwehr, Tysklands försvars- och underrättelseorganisation, att genomföra Operation Lena – ett program för att placera informationsinsamlingspioner i Storbritannien.
 
Snabbt spreds ett nätverk av hemliga agenter inom Storbritannien och över det brittiska imperiet. En mästare på förklädnader, en professionell kassaskåp, en skurkvinna, en diplomats dotter – de rapporterade alla nyheter om de allierade försvaret och strategierna till sina tyska spionmästare. En jugoslavisk playboy med kodnamnet "Tricycle" infiltrerade den högsta nivån i det brittiska samhället och sägs ha varit en av Ian Flemings modeller för James Bond.
 
Den fantastiska sanningen var dock att varenda en av dessa tyska spioner hade fångats och vänts av britterna. Som dubbelagenter skickade de en finurlig blandning av sanning och desinformation tillbaka till Hitler, allt noggrant kontrollerat av de allierade. Som en brittisk rapport uttryckte det: "Med hjälp av dubbelagentsystemet drev och kontrollerade vi faktiskt det tyska spionagesystemet i detta land."
 
I The Spies Who Never Were avslöjar veteranen från andra världskrigets kryptograf Hervie Haufler de verkliga historierna om dessa dubbelagenter och deras bedrägerier. Denna "fascinerande redogörelse" beskriver både de världsomspännande intrigen och de personliga sammandrabbningar som ledde till det största bedrägeri i krigföringens historia.

TIPSAs

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra