ILLEGALISTER -
Boris Grigorjev

Boris Grigorjev var överste i ryska KGB och hade bl.a. hand om KGB's spioner i Sverige. I boken berättas bland annat om KGB's världsomspännande arbete

BESKRIVNING

En illegalist är en spion som lever med någon annans identitet i ett främmande land. Han (eller hon) har en påhittade levnadshistoria och förser sin egen nation med hemligt och känsligt material. Boris Grigorijev arbetade som överste inom KGB och hade bl.a. hand om att värva och hjälpa sovjetiska spioner i Sverige.

I boken "Illegalister" berättar Boris på sitt eget personliga sätt om den illegala sovjetiska spionaget och dess världsomspännande arbete med avstamp i enskilda illegalisters öden ger han en inblick i en väl bevarade hemligheter.

 

RECENSION

”Efter att ha läst Boris redogörelser över hur illegalister etablerar sig och arbetar så väcks tanken om hur de kan tänkas operera i våra dagar. Ett mer öppet samhälle, cyberspionage och kalla krigets slut har såklart förändrat tillvägagångssättet, men detta är gripande berättelser om politiska idealister som penetrerade samhällen och organisationer på ett handgripligt sätt.

Den mentala bördan att leva med en falsk identitet måste såklart varit oerhört påfrestande och många blev avslöjade för att de inte klarade av stressen. Kommentarerna från SÄPOs spionjägare förstärker, förtydligar och ger en bild av verksamheten ur ett västerländskt perspektiv. Det är en mycket läsvärd och intressant bok som väcker frågor och får ögonen att fokusera på vad som händer i periferin.”

Johan Peterson

TIPSAs

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra