ARGO

Filmen baserar sig på den före detta CIA-agenten Tony Mendez bok "Master of Disguise" och hans erfarenheter från kuppen i Iran 1979 när amerikanska diplomater togs som gisslan av Khomeini-trogna


Beskrifning:

Året är 1979. Den amerikanska ambassaden i Iran är invaderad av iranska revolutionärer som håller flera amerikanska ambassadanställda som gisslan.

Men 6 lyckas fly till det kanadensiska ambassadörens residens och CIA får i uppdrag att försöka smuggla ut dem ur landet.

Med få valmöjligheter, får exfiltrationsexperten Tony Mendez (Ben Affleck) i uppdrag att skapa ett fejkat kanadensiskt filmprojekt med produktionsplats i Iran för att därigenom smuggla ut amerikanerna som delar av produktionsteamet.

Med hjälp av några pålitliga Hollywoodkontakter, skapar Mendez falsariet och fortsätter till Iran som biträdande producent.

Men tiden börjar bli knapp med iranska säkerhetsstyrkor som letar efter dem och Vita Huset som också har sina egna tvivel...

Trivia:

* I en intervju med Piers Morgan sa tidigare president Jimmy Carter att han anser att filmen var ett "stort drama", och att den förtjänade att vinna en Oscar för bästa film. Emellertid noterade Carter att även om "nittio procent av bidragen till idéerna, och fullbordandet av planen var kanadensisk", ger filmen "nästan full kredit till amerikanska CIA med det undantaget är filmen mycket bra," sa Carter. men "huvudhjälten, enligt min mening, var Ken Taylor, som var den kanadensiska ambassadören, som orkestrerade hela processen."

* Det uppges att de brittiska och Nya Zeelands ambassaderna, vägrade hjälpa personal från den amerikanska ambassaden. Detta var inte sant. Både den brittiska och den Nya Zeelands ambassaden skyddade amerikanerna och hjälpte sedan till kanadensarna. Storbritanniens Arthur Wyatt belönades senare med "Companion of the Order of St. Michael and St. George" för de risker han tog.

Citat:

Jack O'Donnell (Bryan Cranston) - "Det här är den bästa dåliga idén vi har, sir. Överlägset."

Rollistan:

 
Ben Affleck Ben Affleck ... Tony Mendez
Bryan Cranston Bryan Cranston ... Jack O'Donnell
Alan Arkin Alan Arkin ... Lester Siegel
John Goodman John Goodman ... John Chambers
Victor Garber Victor Garber ... Ken Taylor
Tate Donovan Tate Donovan ... Bob Anders
Clea DuVall Clea DuVall ... Cora Lijek
Scoot McNairy Scoot McNairy ... Joe Stafford
Rory Cochrane Rory Cochrane ... Lee Schatz
Christopher Denham Christopher Denham ... Mark Lijek

 

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra