THE IMITATION GAME

Den legendariske kodknäckaren Allan Turing i andra världskrigets England, har samlat ihop ett gäng med skickliga matematiker och kryptoanalytiker, för att knäcka den tyska Enigma kryptomaskinen


Beskrivning:

Den Brittiska underrättelsetjänsten har genom en djärv kupp kommit över tyskarnas kryptomaskin, Enigman, och man har givit Allan Turing (Benedict Cumberbatch) och hans team på den brittiska topphemliga kryptoskolan Bletchley Park, till uppgift att knäcka kryptot så att de därmed både kan läsa tyskarnas meddelanden men även skapa desinformation genom att plantera egna meddelanden.

Frågan är om man kommer hinna knäcka krypto tid för att påverka krigsutgången under denna mörkaste del under andra världskriget

Men samtidigt som Turings briljans är utan tvekan så blir hans sexuella läggning till en belastning, framförallt då homosexualitet är direkt olagligt.

Kommer hans livstil krossa honom eller kommer hans matematiska geni att rädda honom?

Trivia:

* Alan Turing visas springande i olika scener. Det nämns aldrig i filmen, men han var en distanslöpare i världsklass. 1946 sprang han ett maraton på 2:46:03.

* Den 27 november 2014, före filmens premiär i USA, tryckte New York Times om det ursprungliga korsordet från 1942 från The Daily Telegraph som användes för att rekrytera kodbrytare i Bletchley Park under andra världskriget. Deltagare som löste pusslet kunde skicka in sina resultat för en chans att vinna en resa för två till London och en rundtur i de berömda Bletchley Park-anläggningarna.

* Befälhavare Dennison säger att han just har "förkastat en av vår stora nations främsta lingvister, kan tyska bättre än Bertolt Brecht." Den lingvisten var sannolikt J.R.R. Tolkien, författare till böckerna Hobbit och Sagan om ringen, som lärde sig tyska av sin mamma. I januari 1939 fick Tolkien frågan om han i händelse av en nationell nödsituation skulle vara beredd att arbeta på utrikeskontorets kryptografiska avdelning. Han gick med på det och deltog tydligen i en fyra dagar lång undervisningskurs på utrikesministeriet som började den 27 mars. I oktober 1939 fick han veta att hans tjänster inte skulle krävas, och han arbetade aldrig som kryptograf.

Rollistan:

 
Benedict Cumberbatch Benedict Cumberbatch ... Alan Turing
Keira Knightley Keira Knightley ... Joan Clarke
Matthew Goode Matthew Goode ... Hugh Alexander
Rory Kinnear Rory Kinnear ... Detective Robert Nock
Allen Leech Allen Leech ... John Cairncross
Matthew Beard Matthew Beard ... Peter Hilton
Charles Dance Charles Dance ... Commander Denniston
Mark Strong Mark Strong ... Stewart Menzies
James Northcote James Northcote ... Jack Good
Tom Goodman-Hill Tom Goodman-Hill ... Sergeant Staehl (as Tom Goodman Hill)

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra