JASON BOURNE - IDENTITY

Delvis baserad på Robert Ludlum romanfigur med samma namn.


Beskrivning:

Jason Bourne är utbildad yrkesmördare och spion för den amerikanska regeringen, men efter ett misslyckat uppdrag utanför Frankrikes kust hittas han livlös av en fiskebåt. När han väl vaknar till kan han inte minnas någonting av sitt liv. Inte ens sitt eget namn. Han börjar desperat söka sin riktiga identitet, och blir samtidigt måltavla av sin egen chef. Robert Ludlum skrev tre böcker om Jason Bourne:

Filmer i serien

  1. The Bourne Identity (2002)
  2. The Bourne Supremacy (2004)
  3. The Bourne Ultimatum (2007)
  4. The Bourne Legacy (2012)
  5. Jason Bourne (2016)

 

The Bourne Identity

En man hittas flytande i Medelhavet med skottskador i ryggen och en apparat med numret på ett schweiziskt värdeskåp inbäddat i höften. När han når stranden antar mannen namnet Jason Bourne efter att ha hittat ett pass under det namnet i kassaskåpet, tillsammans med andra främmande pass, stora mängder olika valutor och en pistol. Han börjar därefter jakten på sin sanna identitet samtidigt som han försök undvika attentaten mot hans liv av CIA-mördare. Så såningom inser han att han är en lönnmördare som misslyckades med sitt senaste uppdrag. Bourne bryter sina kopplingar till CIA och förenar sig med Marie Kreutz (Franka Potente), en kvinna som hjälpte honom att lära sig om hans senaste handlingar innan hans minnesförlust. Bournes konflikt med CIA når en klimax när han tar kampen till deras tröskel.

The Bourne Supremacy

Ungefär två år efter att ha fått reda på att han är en utbildad lönnmördare och brutit sina förbindelser med CIA, döms Jason Bourne (Matt Damon) för ett brott för att dölja den sanna förövaren. Ett försök på hans liv av Kirill (Karl Urban), en medlem av den ryska underrättelsetjänsten, resulterar i Maries (Franka Potente) död i Indien. Bourne, som tror att CIA jagar honom igen, fortsätter att jaga de ansvariga för hennes död och hans bortglömda förflutna. Bourne upptäcker att Ward Abbott (Brian Cox), en av männen som övervakade programmet som utbildade Bourne till att bli en lönnmördare (Operation Treadstone), hade stulit miljontals dollar från CIA. Abbott hade planerat att anklagar Bourne för stölden, följt av att mörda Bourne i Indien. Bourne avslöjar Abbott för Pamela Landy (Joan Allen), den CIA-officer som ansvarar för att hitta Bourne. Abbott tar livet av sig. Bourne åker till Moskva där han identifieras, vilket resulterar i en lång biljakt genom Moskva. I slutet av jakten dör Kirill. Bourne är i Moskva för att hitta dottern till ett ryskt par som dödades i sitt första uppdrag. Han låter henne veta (personligen) att, trots vad hon hade förletts att tro under lång tid, så dödade en av hennes föräldrar inte den andra och sedan begick självmord, utan att de faktiskt båda blev mördade. Bourne gömmer sig sedan igen.

The Bourne Ultimatum 

Efter sex veckors avbrott från sitt jobb får Jason Bourne (Matt Damon) veta att en brittisk journalist (Paddy Considine) har undersökt hans förflutna och kontaktar honom för att ta reda på vem hans källa är. Bourne är därefter måltavla av Operation Blackbriar, en uppgraderad Operation Treadstone, som också har tagit del av utredningen. Blackbriars regissör Noah Vosen (David Strathairn) tror att Bourne är ett hot och söker hämnd, en ny jakt på Bourne. Bourne lyckas ta hemligstämplade dokument som bevisar att Blackbriar har riktat sig mot amerikanska medborgare; han får hjälp av Pamela Landy, som inte höll med Vosen från början och inte stöder Blackbriars existens, och tidigare Treadstone-logistikteknikern Nikki Parsons (Julia Stiles). Hon kan ha haft romantiska känslor för Bourne innan hans sista uppdrag och åtföljande minnesförlust. Bourne står äntligen ansikte mot ansikte med personen som övervakade hans beteendeförändring som den första Treadstone-operatören några år tidigare, varav minnen uppstår igen. De ansvariga för Treadstone och Blackbriar avslöjas, och Bourne går under jorden.

The Bourne Legacy

Aaron Cross (Jeremy Renner) är medlem i Operation Outcome, ett USA:s försvarsdepartements black ops-program som förbättrar de fysiska och mentala förmågorna hos fältarbetare genom piller som kallas "kemikalier". Cross, utplacerad till Alaska för ett träningsuppdrag, genomkorsar oländig terräng för att nå en stuga som drivs av en exil Outcome-operativ. Samtidigt har Jason Bourne avslöjat Blackbriar- och Treadstone-programmen offentligt, vilket lett till att FBI och senatens utskott för underrättelsetjänst undersöker de inblandade. Den pensionerade flygvapnetöversten Eric Byer (Edward Norton), som är ansvarig för att övervaka betaprogrammet från vilket CIA:s Treadstone och Blackbriar utvecklades, bestämmer sig för att avsluta Outcome och döda dess agenter. Cross lyckas överleva flera försök på sitt liv och söker ett sätt att få fler kemikalier, eftersom hans förråd tar slut. Cross kommer så småningom över Dr. Marta Shearing (Rachel Weisz), hans sista länk för att få fler kemikalier. Han upptäcker att hon inte har några piller men att hans fysiska förbättringar kan "viraleras ut" och kan bli genetiskt permanenta, så han skulle inte längre behöva fysiska kemikalier. Han avslöjar i sin tur för henne att utan hjälp av de mentala kemiska förbättringarna har han en IQ som ligger långt under genomsnittet. För att undvika denna mentala regression, och operatörerna som jagar dem, reser de två till en fabrik i Manila och med Shearings hjälp initierar och överlever Cross den potentiellt ödesdigra processen att försvinna ur sitt beroende av de återstående mentala stärkande pillren. Cross and Shearing, nu flyktingar, undviker Manilapolisen såväl som en agent från det nya LARX-programmet. Filmen slutar och visar att de lyckats fly från Filippinerna som passagerare på ett gammalt handelsfartyg.

Jason Bourne 

Nicky Parsons (Julia Stiles), som Bourne gömde i The Bourne Ultimatum, får tillgång till känsliga CIA-filer. Hon kontaktar Bourne för att dela information om hans förflutna, inklusive hur han rekryterades till Operation Treadstone och hans fars roll i den operationen. Bourne får veta att hans far, Richard Webb (Gregg Henry), designade Operation Treadstone och mördades av CIA för att han inte ville att hans son skulle gå in i programmet och bli en mördare. CIA-chefen Robert Dewey (Tommy Lee Jones) jagar Parsons och Bourne med hjälp av en utländsk tillgång (Vincent Cassel) och de tekniska färdigheterna hos CIA Cyber ​​Ops Divisions chef Heather Lee (Alicia Vikander), medan Bourne planerar att hämnas sin fars död. Bourne försöker först få mannen som rekryterade honom till CIA att bekräfta sin förståelse av sin fars död. Han planerar sedan att hämnas mot Dewey. Samtidigt vill Lee ta tillbaka Bourne till CIA:s specialoperationer och Dewey låter henne tro att hon har hans stöd även om han planerar att eliminera Bourne.

Det finns en underplott som involverar Operation Iron Hand, ett övervakningsprogram som kommer att ha hemlig tillgång till en gigantisk social medietjänst som heter Deep Dream. Tidigare har CIA och Deep Dream haft ett kontrakt om att arbeta tillsammans, men Aaron Kalloor (Riz Ahmed), dess grundare och VD, vill avsluta detta samarbete. När Dewey vägrar att tillåta någon sådan förändring, planerar Kalloor att avslöja sin relation med CIA och dess planer på att bryta mot integritetsförväntningarna hos Deep Dreams miljontals användare. Dewey planerar att mörda Kalloor innan hans planerade avslöjanden.

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra