SPIONEN SOM KOM IN FRÅN KYLAN

Filmen baserad på John Le Carrés roman med samma titel. Detta är en riktigt klassisk spionfilm med klar "måste se"-status från den kyligaste delen av det kalla kriget, givetvis i svart-vitt.


Beskrivning:

Alec Leamas (Richard Burton), en brittisk agent på den Brittiska underrättelsetjänsten MI6, sänds till Östtyskland med uppdraget att "hoppas av" för att MI6 därigenom ska få in en sk. "Agent in Place", alltså fungera som dubbelspion vars främsta uppdrag kommer att vara att sprida desinformation.

Men detta är ett farligt spel, på mera sätt än ett och ju mer tiden lider, desto mer upplever Leamas att hans överordnade på MI6 endast ser honom som en kugge i ett stort maskineri.

Han kämpar med både sin moral och lojalitet och gör allt för att försöka behålla sin mänsklighet, vilket blir mer och mer fokusen på historien.

Just "Agents in Place" och "Illigalister" (alltså agenter/spioner som lever en uppdiktad historia med falsk identitet) är det vanligt att de  drabbas av samvetskval (tack vare att de hela tiden måste leva sin lögn) och då lätt förlorar sig i sprit eller droger. Paranoia som ofta slutar i självmord eller avslöjande pga fylle/drogsnack är väldigt vanligt hos dessa personer.

Trivia:

När Richard Burton blev en superstjärna insisterade han på att casta sina vänner från sina dagar på Old Vic och West End (Londons motsvarighet till New York Citys Broadway). Vänner till Burtons skådespelare i den här filmen inkluderar Michael Hordern och Robert Hardy. Burtons tidigare ledande dam (på scenen och i flera filmer) Claire Bloom fick dock Martin Ritt. Detta orsakade friktion av flera skäl: Burton hade velat ha sin fru, Elizabeth Taylor, i rollen, och han och Bloom hade varit ett föremål på 1950-talet. John le Carré minns att "off-screen Bloom bevarade ett värdigt avstånd i sin husvagn".

Rollistan:

 
Richard Burton Richard Burton ... Alec Leamas
Claire Bloom Claire Bloom ... Nancy 'Nan' Perry
Oskar Werner Oskar Werner ... Fiedler
Sam Wanamaker Sam Wanamaker ... Peters
George Voskovec George Voskovec ... Comrade Karden - Defense Attorney
Rupert Davies Rupert Davies ... George Smiley
Cyril Cusack Cyril Cusack ... Control
Peter van Eyck Peter van Eyck ... Hans-Dieter Mundt (as Peter Van Eyck)
Michael Hordern Michael Hordern ... Ashe
Robert Hardy Robert Hardy ... Dick Carlton

 

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra