FEMALE AGENTS - LES FEMME DE L'OMBRE

Fransk film som berättar den okända historien om de fem kvinnliga agenter som tränades av brittiska S.O.E. (Special Operations Executive), del av underrättelsetjänsten för ett självmordsuppdrag.


Beskrivning:

Denna film berättar sanningen om de kvinnor som riskerade sina liv som agenter/spioner i fiendeland. Utan dem hade landstigningen i Normandie aldrig kunnat genomföras. Deras bragd var länge okänd och det var först efter kriget som gruppens ledare Louise Desfontaines (Sophie Marceau), fick franska krigskorset och blev riddare av franska hederslegionen.

London 1944, Löjtnant Pierre Desfontaines (Julien Boisselier) ber hans syster Louise att hitta ytterligare tre kvinnor till ett hemligt uppdrag. De ska frita en geolog som har undersökt stränderna i Normandie inför D-dagen.

Men när kvinnorna överlämnar geologen till Pierre, tvingar han dem till ett nästan säkert självmordsuppdrag. De ska resa till Paris och mörda överste Karl Heindrich (Moritz Bleibtreu) som är den som tror att nästa stora anfall mot tredje riket kommer att komma över Normandie's stränder. Om han lyckas övertala Hitler och den tyska militären, kommer det leda till ett obeskrivligt blodbad.

Trivia:

* En av inspirationerna till filmen kom när regissören Jean-Paul Salomé läste "The Times" i London en morgon när han var på efterproduktion av Arsène Lupine (2004). Salomé såg en helsida tillägnad Lise Villameur, en fransk motståndsagent som arbetade för SOE. Hon hade precis dött vid 98 års ålder. Hon hade varit en riktig hjältinna och Storbritannien hyllade henne. Intresserad av sin berättelse började Salomé forska med hjälp av historikern Olivier Wieviorka. Salomé upptäckte att andra kvinnor hade varit SOE-agenter. De var bland det femtiotal agenter från den "franska sektionen" som utbildades i England innan de arbetade för de allierade i det ockuperade Frankrike under andra världskriget.

* Agenterna avfyrar sina Stens 10 hållande i magasinet. Det skulle ovillkorligt ge eldavbrot då patronmatningen blir inkorrekt. Det korrekta sättet är att hållan en STEN 10 vid automateld är i ringen runt pipan

* Filmen skildrar händelser som ledde fram till händelserna på D-Day, men flygplanet som flickorna hoppar fallskärm till Frankrike visar "invasionsränder", som målades på flygplan vid tidpunkten för D-Day-landningarna för att underlätta igenkänningen av allierade flygplan..

Rollistan:

 
Sophie Marceau Sophie Marceau ... Louise Desfontaines
Julie Depardieu Julie Depardieu ... Jeanne Faussier
Marie Gillain Marie Gillain ... Suzy Desprez
Déborah François Déborah François ... Gaëlle Lemenech (as Deborah François)
Moritz Bleibtreu Moritz Bleibtreu ... Karl Heindrich
Maya Sansa Maya Sansa ... Maria Luzzato
Julien Boisselier Julien Boisselier ... Pierre Desfontaines
Vincent Rottiers Vincent Rottiers ... Eddy
Volker Bruch Volker Bruch ... Lieutenant Becker
Robin Renucci Robin Renucci ... Melchior

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra