SCHAKALEN

Filmen är baserad på boken med samma namn, skriven av Frederick Forsyth som i sin tur är baserad på den sanna historien om en av historiens mest mytomspunna lönnmördare - Schakalen.


Beskrivning:

Det är det tidiga 60-talet i Frankrike. De överlevande från den nedlagda franska främlingslegionen har gjort upprepade försök att mörda president Charles deGaulle (Adrien Cayla-Legrand). Detta har gjort att han numera är den mest bevakade och skyddade människan i världen.

I desperation, hyr de den berömda lönnmördaren, Schakalen (Edward Fox) som går med att utföra attentatet mot den på den tiden astronomiska summan, 500.000USD (vilket motsvarar närmare 5M USD, 2021).

Vi får se hans förberedelser, som är så noggranna att vi undrar hur han över huvudtaget kunde misslyckas, trots den franska polisen försök att spåra honom.

Filmen och situationen är historisk korrekt då det var många försök och filmen följer nära bokens historia.

Trivia:

* Regissören Fred Zinnemann ville att schakalen skulle spelas av någon anonym och otydlig, så han undvek kända namn till förmån för att rollsätta en relativt okänd skådespelare som heter Edward Fox. Han erkände senare att detta koncept kan ha lett till att den här filmen saknade förväntad framgång när den släpptes på bio.

* Under inspelningen av den sista sekvensen där president Charles de Gaulle delar ut medaljer till veteraner var de många statisterna omedvetna om hur nära en likhet skådespelaren Adrien Cayla-Legrand bar med den faktiska presidenten. Vid den första tagningen, när presidenten lämnar sin limousine, flämtade de flesta i publiken och en äldre statist, som spelade en av veteransoldaterna, svimmade av chock.

* Romanen/filmatiseringen av "The Day of the Jackal" fick Londons offentliga register och passkontor att skärpa sina regler för att minska risken för att någon skulle stjäla och använda en avliden persons identitet, som schakalen gjorde. Frederick Forsyth sa i en intervju att han var medveten om att sådana saker hände på 1960-talet. Men ingen i den brittiska regeringen lade märke till detta trots varningsbrev från honom till dem förrän efter den här filmen släpptes.

Rollistan:

 
Edward Fox Edward Fox ... The Jackal
Terence Alexander Terence Alexander ... Lloyd
Michel Auclair Michel Auclair ... Colonel Rolland
Alan Badel Alan Badel ... The Minister
Tony Britton Tony Britton ... Inspector Thomas
Adrien Cayla-Legrand Adrien Cayla-Legrand ... The President
Cyril Cusack Cyril Cusack ... The Gunsmith
Maurice Denham Maurice Denham ... General Colbert
Vernon Dobtcheff Vernon Dobtcheff ... The Interrogator

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra