THE SPY

En Netflix miniserie från 2019 om den den nybakade Mossad-agenten, Eli Cohen. som får ett livsfarligt uppdrag, att åka till Israels huvudfiende, Syrien och där bli accepterad som syrisk affärsman...


Israel 1959, en nyanländ imigrant, Eli Cohen (Sacha Baron Cohen) söker sig till den Israeliska underrättelsetjänasten, Mossad, för att börja jobba som agent.

Situationen i Israel i slutet av 50-talet, början av 60-talet, gjorde att man hade ett stort behov av "agent-in-place" och "Illigalister", framförallt med ett arabiskt utseende, varför han antas med tveksamhet. Han påbörjar sin träning och överträffar alla förväntningar.

Efter träningen som han klarar galant, får han ett livsfarligt uppdrag, han ska lämna sin hustru och nyfödda barn och åka till Israels huvudfiende, Syrien, och där skapa sig ett namn som syrisk affärsman inom antik- och möbelhandel. Till sin hustru säger han att han har fått ett arbete som kräver många och långa affärsresor för att förklara hans frånvaro.

Vi är i en tid där Israel är omringat av fiender och minsta felsteg från Eli sida, kan vara ödestigert, till och med dödligt. 

Eli gör dock så pass bra ifrån sig i sin roll att han blir vän med ledningen inom Bath-partiet som dessutom tar över i en militärkupp. Han sitter alltså i ett guldläge med kontakter inom den högsta politiska och militära ledningen i landet..

Eli lyckas genom sin charm, kkättra ända upp till bli chefsrådgivare åt försvartsminister men det Syriska kontraspionaget är honom på spåren och snaran dras åt. Eli åker tillbaka till Israel för att träffa sin hustru och barn och vill avsluta sitt uppdrag. Mossad övertalar honom dock att göra en sista resa

Trivia:

* Under ett möte på takterrassen mellan Eli Cohen och byggbranschens affärsman Mohammed bin Laden (Tim Seyfi), springer en liten (okrediterad) arabisk pojke fram till sin far Mohammed och blir varnad med: "Osama, jag sa åt dig att stanna inne..." Detta är tydligt en hänvisning till Usama bin Ladin som skulle ha varit ett barn vid den speciella tiden.

* Serien är mycket verklighetstrogen och följer Eli Cohens öde mycket bra. Eli gavs en falsk identitet och flyttade till Damaskus i början av 1962 som den syriske affärsmannen Kamel Amin Thaabet. Cohen etablerade kontakter inom Syriens politiska och militära hierarki och blev chefsrådgivare åt den syriske försvarsministern. Cohen förmedlade sina underrättelser till Israel genom radiosändningar, per brev och några gånger personligen. De underrättelser han samlade in sägs ha utgjort en avgörande faktor för Israels seger i sexdagarskriget 1967.

Rollistan:

 
Sacha Baron Cohen Sacha Baron Cohen ...  Eli Cohen
Hadar Ratzon Rotem Hadar Ratzon Rotem ...  Nadia Cohen 
Yael Eitan Yael Eitan ...  Maya
Noah Emmerich Noah Emmerich ...  Dan Peleg
Nassim Lyes Nassim Lyes ...  Ma'azi 
Moni Moshonov Moni Moshonov ...  Jacob Shimoni 
Alona Tal Alona Tal ...  Julia Schneider
Mourad Zaoui Mourad Zaoui ...  Benny
       
Uri Gavriel Uri Gavriel ...  Sheik Majid Al Ard 
Waleed Zuaiter Waleed Zuaiter ...  Colonel Amin Al-Hafez

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra